Dispar banii instant de la bancomat dacă faci aceste greșeli, mai ales când ieși din țară. Reguli de securitate la ATM în străinătate

de: Cojocaru Cristian
16 05. 2022

De cele mai multe ori, când plecăm într-o călătorie, ne întrebăm care metodă este mai avantajoasă: numerar sau card. Trebuie să știi însă că în străinătate, banii de la bancomat pot dispărea atunci când faci anumite greșeli.

Această dilemă a numerarului sau a cardului într-o altă țară, a răsărit cel puțin o dată în mintea fiecăruia dintre noi atunci când ne-am aflat în vacanță. În prezent, toate cardurile emise de către băncile din România funcționează și peste hotare, astfel că aceasta pare a fi cea mai utilă soluție.

De cele mai multe ori, din motive de siguranță și pentru a nu avea o grijă în plus, românii preferă să plece doar cu cardul bancar într-o altă țară, evitând banii cash. Ce-i drept, aceasta este o metodă foarte sigură, însă totul vine la pachet cu un preț, uneori deloc de neglijat.

Atunci când utilizezi un card emis de o bancă din România peste hotare, comisioanele percepute de către bănci încep de la 0,5% din tranzacția respectivă. Nu mulți români au avut surpriza să observe că unele tranzacții erau comisionate chiar și cu 2% din valoarea tranzacției.

Dacă nu ești atent, banii de la bancomat pot fi mai puțini decât retragi

Trebuie să știi însă că există și aplicații financiare cu carduri atașate care nu percep comision la niciun tip de tranzacție de peste hotare. Una dintre cele mai cunoscute aplicații de acest gen este Revolut care numără peste 1 milion de utilizatori în România și aproximativ 15 milioane în toată lumea.

Ideal este ca atunci când utilizezi cardul în altă țară să deții și un cont cu moneda locală, un exemplu în acest sens fiind un cont în euro, în cazul în care nu ai deja un cont Revolut și îți poți adăuga din aplicație o altă monedă care este utilizată în țara respectivă.

Mai mult, atunci când retragi bani de la un bancomat din străinătate, comisionul este și mai mare. În afara comisionului de retragere impus de către emitentul cardului și locul în care are loc tranzacția, se mai impune un cost și pentru conversia valutară, lucru care îți poate aduce chiar și 10% pierdere din suma retrasă.

Există așa-numitele bancomate „cu etichetă albă” care nu aparțin unei instituții bancare și care pot percepe un astfel de comision. Ceea ce trebuie să faci este să fii atent la ce este scris pe ecranul bancomatului de la care retragi banii. Începând cu acest an, regulamentul european obligă instituțiile bancare să afișeze marja de schimb valutar.